Lajos bácsi szavazhat(na)

 
A Nemzeti Választási Iroda az előírásoknak megfelelően a választásra jogosultakat levélben értesítette arról, hogy a 2014. április 6.-i országgyűlési képviselők választása kapcsán a választóköri névjegyzékbe vétele megtörtént. Tájékoztatta továbbá, hogy mikor, hol és hogyan élhet alkotmányos jogaival.
Így történt ez Kiss Lajos esetében is, akinek annak rendje és módja szerint elküldték az értesítést. Lajos bácsinak nem áll módjában átvenni a levelet mivel közel 50 - nem tévedés - ötven évvel ezelőtt elhunyt. Néhány évvel a halála után a családja is elköltözött arról a címről ahova a levél érkezett.
Telnek az évek és senki nem keresi Lajos bácsit. Nincs egyetlen személyazonosságot illetve lakcímet igazoló érvényes okmány a nevén. Viszont volt azóta néhány népszámlálás is, ahol ki kellett derülnie, hogy ez a Kiss Lajos már nincs az élők között. Akkor most hogyan és miért került elő?
Ha nem lenne választás, akkor is érdekesnek tartanám a történetet. Annyi lista készül rólunk netán olyan kommunikációs háttérrel, hogy egy gombnyomással minden adatunk megjelenik. Nehéz elhinni, hogy nem tudják: élünk-e. Az sem valószínű, hogy több millió választásra jogosult esetén ez egyedi eset.
Választási évben, ha a lista hiányos és hozzájön egy bizonytalan számítástechnikai rendszer, akkor baj van. Abba már bele sem merek gondolni, hogy mi van akkor, ha valaki szavazásra jogosult  csontvázakat akar elővenni a szekrényből…